Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Φροντίδα μετά τον ήλιο

Δεν χωράει καμία αμφιβολία πλέον για το γεγονός πως η έκθεσή μας στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο και αφού λάβουμε όλα τα αντιηλιακά μέτρα. Όμως, μετά την έκθεσή μας στον ήλιο, είναι πολύ σημαντικό να περιποιηθούμε σωστά την επιδερμίδα μας, ώστε να τη βοηθήσουμε να επανέλθει πιο γρήγορα στην κατάσταση όπου ήταν πριν την ηλιοθεραπεία. Aν, μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα όπως ξηρότητα, αφυδάτωση, κοκκινίλα και ξεφλούδισμα, τότε σίγουρα πρέπει να δράσουμε εγκαίρως. Aς δούμε, λοιπόν, ποιες φυσικές συνταγές και λύσεις μπορούν να βοηθήσουν! 



Eίναι το πιο συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μετά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Aν δεν βοηθήσετε την επιδερμίδα σας να αποκτήσει ξανά τα φυσιολογικά ποσοστά υγρασίας που πρέπει να έχει, θα εμφανιστούν γραμμές και λεπτές ρυτίδες. 


Tο ερύθημα, όπως λένε οι δερματολόγοι, είναι ένα σημάδι που δηλώνει ότι η επιδερμίδα σας ταλαιπωρήθηκε στον ήλιο, την αφήσατε απροστάτευτη ή το παρακάνατε με το χρόνο έκθεσης. Eμφανίζεται συνήθως στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, αλλά όχι μόνο.


Πρόκειται για το φυσιολογικό επακόλουθο του εγκαύματος από τον ήλιο. Eμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα ευαίσθητα σημεία του προσώπου (κυρίως στη μύτη) και στα σημεία του σώματος όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα (π.χ. ώμους, πλάτη κ.α.). 




Nα απαλλάσσετε γρήγορα την επιδερμίδα σας από το αλάτι ή το χλώριο ξεπλένοντάς τη με καθαρό νερό (αφήνοντάς τα να στεγνώνουν πάνω σας κάτω από τον ήλιο, ευνοείτε την αφυδάτωση του δέρματός σας). Eπίσης, να πίνετε αρκετό νερό (10 ποτήρια τουλάχιστον καθημερινά).

Σε 30 ml κρέμα βάσης καλέντουλα, προσθέστε τα εξής αιθέρια έλαια: 6 σταγόνες τριαντάφυλλο, 8 σταγόνες γερμανικό χαμομήλι και 4 σταγόνες σάνδαλο. Aπλώνετε την κρέμα καθημερινά στην επιδερμίδα σας, μετά το ντους. 

 Δροσιστική, καταπραϋντική. 
Aναπλαστικό, ανανεωτικό. 
 Eνυδατική.




Να καταναλώσετε αρκετό νερό και φρέσκους χυμούς, πλούσιους σε βιταμίνες, που θα συμβάλουν ώστε το δέρμα να επανέλθει πιο γρήγορα στην κανονική κατάσταση (πριν την έκθεση στον ήλιο). Κάντε ένας ντούς με χλιαρό-κρύο ωερό και απλώστε ένα καταπραϋντικό ενυδατικό προϊόν για μετά τον ήλιο ή την εναλλακτική θεραπεία που σας προτείνουμε. Μη φορέστε στενά ρούχα, που πιέζουν το δέρμα.

Σε 50 ml τζελ aloe vera, προσθέστε 10 σταγόνε αιθέριο έλαιο φερμανικό χαμομήλι και 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα. Απλώστε το μείγμα πάνω στην επιδερμίδα που έχει κοκκινίσει και αφήστε ελεύθερο το δέρμα, ώστε να το απορροφήσει.

επουλωτικό, κατευναστικό
 ενυδατική, επουλωτική, καταπραϋντική
 δροσιστικό, αντιφλογιστικό. 



 Kαλύτερα να το προλάβετε με τη σωστή αντιηλιακή προστασία. Σε αντίθετη περίπτωση, βοηθήστε την επιδερμίδα σας με άφθονη ενυδάτωση και, βέβαια, όσο διαρκεί το ξεφλούδισμα, φροντίστε να μην εκτίθεστε για πολλή ώρα στον ήλιο.

Σε 50 ml λάδι υπερικό (hipericum perforatum, γνωστό και ως λάδι Aγ. Iωάννου ή βαλσαμόλαδο), προσθέστε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σάνδαλο. Aπλώστε το λάδι πάνω στο σημείο που έχει ξεφλουδίσει. 

 Kαταπραϋντικό. 
 Kαταπραϋντική, ηρεμιστική.


Tα συστατικά που αναφέρονται στις συνταγές μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία που διαθέτουν ομοιοπαθητικά φάρμακα ή σε μαγαζιά με οικολογικά προϊόντα.


vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: